Šta piše na deklaraciji?

Čitanje deklaracije na omotu hrane je najbolji način da se utvrdi šta dajemo našim ljubimcima. Sastojci i obavezujuća analiza tih istih sastojaka (količina proteina, masti, šećera, celuloze i drugih sastojaka) su obavezni deo deklaracije. Uz to, neophodno je da su uneti i svi konzervansi koji su korišćeni iz raznih razloga. Za sprečavanje užeglosti, obojavanje, tvrdoću granule, kvalitet bubrenja, pojačanje ukusa i mirisa itd. Naravno, treba obavezno uključiti i preporuke za dnevnu upotrebu hrane.
Bitan detalj je i cena. Pod tim podrazumevamo da treba obratiti pažnju na količinu pakovanja i na količinu dnevno utrošene količine hrane. Veoma često, dešava se da je jeftinija hrana ustvari skuplja kada utvrdite da su vam potrebne veće količine po jednom obroku, ali isto tako ni upotreba skuplje, preporučene hrane od strane veterinara ili odgajivača, ne znači da ste u dobitku, jer ni cena ne mora da pretstavlja siguran put za kvalitetnu ishranu. Većina kućnih ljubimaca nema posebne potrebe i nije neophodno davati im specijalne vrste hrane (osim kada je u pitanju dijeta zbog debljine ili iz zdravstvenih razloga), ali naravno, treba paziti na kvalitet.

Utvrđivanje suve materije

Količina suve materije veoma varira od hrane do hrane. Hrana u konzervama sadrži i više od 80% vode, a neke suve hrane manje od 6%.Ovo je važno iz dva razloga. Prvo, vi plaćate hranu po težini i kad kupite ovakvu konzervu vi ustvari kupite 80% vode i 20% ostalih materija. Dakle, ovo je jedan od skupljih oblika hrane. Drugi razlog za razumevanje količine vlage u hrani je da biste mogli da uporedite sirove proteine i masti kod različitih brendova i kod konzervisane i suve hrane. Listing na deklaraciji nije preveden na suvu materiju, već se odnosi na kompletnu hranu. Tako, ako ne prevedete oba oblika hrane za pse i konzervisanu i suvu u suvu materiju hrane, nećete moći stvarno da ih uporedite.Ali, videćete, nije to nimalo teško.

Primer

Ako suva hrana za pse ima 10% vlage, onda znači da ima 90% suve materije. Recimo da u daljem tekstu piše da ima 20% proteina. To se odnosi na ukupnu hranu, što znači da prostom proporcijom
20 : 90 = x : 100,dolazimo do rezultata od 22% proteina u suvoj materiji hrane. Hajde sad da vidimo kako stoje stvari u konzervama za pse. Ako imamo podatak da je suva materija 20 %, a proteina ima 5% na ukupnu količinu hrane vreme je za proporciju 5 : 20 = x : 100 i dobijamo vrednost od 25% proteina na suvu materiju hrane. Znači, gledano na suvu materiju hrane, konzerve su bogatije proteinima. Isti proračun možemo da izvedemo i za ostale hranljive materije u hrani.

Analiza sastava

Primer:

Sirovi proteini ne manje od …………………………………………… 26%
Sirove masti ne manje od ………………………………………………15%
Sirova vlakna……………………………………………………………………..4%
Vlaga ne više od……………………………………………………………..10%
Omega-6 masne kiseline ne manje od…………………………2,5%
Omega-3 masne kiseline ne manje od……………………….0,25%
Hemijska analiza na deklaraciji daje ustvari minimalni sadržaj pojedinih sastojaka hrane kao što su proteini i masti i maksimalnu dozvoljenu količinu sirovih vlakana i vlage. Proteini i masti su dati u sirovom obliku, što znači da je kvalitet hrane analiziran pre nego što je došlo do njenog razlaganja u crevima i resorpcije, što opet proizvođačima daje širok prostor za manipulaciju sa hranom za kućne ljubimce.
Naime, analize kojima podleže hrana govore nam samo o ukupnoj količini proteina u hrani, ali ne i njihovom kvalitetu. Na taj način, mogu se iskoristiti i proteini iz kukuruza kako bi dali ukupno dovoljan procenat, ali time ne bi bio zadovoljen procenat esencijalnih amino kiselina koje pas ne može da sintetiše u svom organizmu. Isto važi i za masti. A recimo na primer da su pre mnogo godina proizvođači hrane u Americi sastavili recept kojim su ustvari hteli da pokažu koliko daleko može da se ide u imitiranju hrane za pse. To je recept poznat pod imenom ” Stara cipela” a sadržao je u sebi 10% proteina, 6,5% masti, 2,4% sirovih vlakana i 68% vlage, slično onom što se vidi na mnogim deklaracijama hrane za pse. Jedini je problem što su izvori ovakve hrane stare kožne radničke cipele, korišćeno motorno ulje, mleveni ugalj i voda.
Naravno, to nisu sastojci hrane za pse, ali teško je poverovati da ukoliko ne postoji kontrola, u hrani za pse nećemo naći jeftinije sastojke slabijeg kvaliteta koji psima ne mogu da obezbede potrebne hranljive materije, ali svojim proizvođačima mogu itekako da donesu povećanu dobit. Potrebno je zato dobro izanalizirati deklaracije, cenu i na kraju, efekat na samog psa.

Sastojci

Primer

Dehidrirano sveže pileće meso (min.28%), kukuruz (min.26%), pšenično brašno, pileća mast, pirinač, suva kaša korena repe, kukuruzni gluten, kalcijum-karbonat, natrijum-hlorid, holin hlorid, DL-metionin, kalcijum-hidrogen-fosfat,cink-oksid, cink-sulfat, bakar-oksid, feri-sulfat, fero-karbonat, mangano-sulfat,, kalcijum-jodat, natrijum-selenit, kobalt-karbonat, vitamini ( dodatak na 1kg vit. A – 12000 I.J., vitamin D3 – 1200 I.J., vit.E – 120mg).
Ovo je obavezni deo svake deklaracije. Sastojci bi trebalo da budu poređani po količini i ovo je jedan od najboljih načina da se utvrdi kvalitet hrane. Poznavanjem sastava hrane možete izabrati hranu koja je svarljivija i u kojoj se u manjoj količini nalaze sastojci koje baš i ne bi želeli da vidite u činiji svog psa.Ali, baš zato, čitajte pažljivo. Proizvođači mogu da urade i sledeće: one sastojke koji su manje popularni, ali zbog jeftinije proizvodnje neophodni (bar po mišljenju proizvođača), mogu da se pojave pri kraju liste gde se i inače nalaze oni sastojci na koje manje obraćamo pažnju. Zato, čitajte sve do kraja i naročito obratite pažnju na konzervanse, dodatke za boju i sl. U daljem tekstu ćete moći da pročitate malo više o pojedinim sastojcima gotove hrane za pse.
Meso : To su delovi životinjskog tela posle klanja (pilići, goveda, jagnjad, ćurke itd.) koji nisu za ljudsku upotrebu. Tu spadaju oštećeni mišići, jezik, dijafragma, srce, jednjak, potkožna mast i sama koža, tetive, nervni i krvni sudovi koji idu uz navedena tkiva.
Mesni ostaci (iznutrice, sporedni proizvodi) : To su ostali delovi tela, koji se ne smatraju mesom, kao: pluća, slezina, bubrezi, mozak, jetra, krv, kosti, želudac i creva oslobođeni sadržaja. Ako je verovati proizvođačima to nije završilo u mesnim prerađevinama za ljude , a garantuju i da nema dlaka, rogova, zuba ili kopita i papaka. Ovo isto važi i za piliće, a podrazumeva da nema perja.
Riblje brašno : To je proizvod od cele ribe ili delova iz kojih može biti izdvojeno ulje.
Kukuruzni gluten : To je sporedni proizvod u izradi kukuruznog skroba ili sirupa. Sušeni ostatak posle uklanjanja mekinja, klica i skroba
Mrki pirinač : Nepolirani ostatak pirinča nakon vađenja jezgra
Sojino brašno : Nus produkt proizvodnje ulja od soje
BHA (E320), BHT (E321) : Butilirani hidroksianizol i butilirani hidroksitoluen su sintetski antioksidanti koji se koriste i u ljudskoj ishrani za konzervacij masti
Etoxyquin (E324) : potencijalno kancerogeni dodatak, iako nema egzaktnih dokaza, takođe se koristi u ljudskoj ishrani, ali u mnogo manjim količinama za sprečavanje kvarenja bibera ili čilija, a ovde takođe radi sprečavanja kvarenja hrane.
Tokoferol : Vitamin E ili njegovi sintetski derivati, opet radi sprečavanja kvarenja masti, tj. oksidacije.
Inače, u hrani za pse i mačke možete naći gomilu dodataka koji imaju zadatak da je održe u dobrom stanju . Dole nabrojana sredstva ćete naći na deklaraciji ili nećete, ali veoma često su tamo:
Sredstva protiv zgrudnjavanja
antimikrobna sredstva
antioksidansi
sredstva za bojenje
konzervansi za otvrdnjavanje
dodaci za sušenje
emulgatori
za održanje čvrstine
poboljšivači ukusa
začini
stabilizatori brašnaste hrane
poboljšivači formule hrane
ovlaživači hrane
kvasci
lubrikanti
zaslađivači bez hranljive vrednosti
hranljivi zaslađivači
oksidansi i redukciona sredstva
pH regulatori
pomoćna sredstva u procesu obrade
konfiskati
rastvarači, nosači
stabilizatori, zgušnjivači
površinski aktivni agensi
agensi za obradu površine
pojačivači delovanja drugih supstanci
Njihovo međusobno dejstvo, povećanje ili smanjenje efekta, kao i efekat na organizam nije dosad praćeno, ali u svakom slučaju treba biti oprezan.

Saveti proizvođača

Svi proizvođači, s obzirom na to da znaju šta je u hrani, mogu, a to često i rade, da vam daju preporuku kako da hranite svog psa određenom vrstom hrane. To u svakom slučaju uzmite sa rezervom, jer svaki pas je priča za sebe, Suština je u tome da okvirno pratite preporuke, ali da vaše oko budno pazi na uticaj hrane na psa u periodu od nekoliko nedelja. Za to vreme ćete videti da li mu hrana uopšte odgovara, jer nije retka pojava da se pojavi alergija na određene sastojke hrane, da hrana jednostavno ukusom ne zadovoljava psa itd. Osim toga, u tom periodu ćete videti da li pas dodaje ii smanjuje težinu, kao i njegovo opšte stanje
Kada proverite i utvrdite odnos kvaliteta i cene, možete biti veoma prijatno iznenađeni. Uopšte se nemojte čuditi ako utvrdite da jeftinija hrana više odgovara vašem psu i da je on i bolje prihvata. Tada ćete videti da vam se trud isplatio i da ne uzimate ništa zdravo za gotovo, naaročito deklaracije na proizvodu. Naročito budite oprezni kada naiđete na rečenicu koja kaže da je za dati proizvod iskorišćeno najkvalitetnije meso, najbolje žito i gomile vitamina i minerala.
Uopšteno rečeno hranu za pse možemo podeliti u tri kategorije. Prva je ona koju možete naći u mega marketima, dragstorima, maltene u kioscima, koja svojom cenom najviše privlači pažnju. Ali, kao što smo već napred rekli, u jeftinoj hrani za pse nemojte da očekujete visoko vredne sirovine, bez obzira šta na omotu piše. Drugu grupu čine one brendirane hrane koje ćete naći u megamarketima, pet šopovima i veterinarskim apotekama i ambulantama. One su skuplje, idu uz preporuku ljudi koji se profesionalno bave životinjama i u sebi imaju skuplje sirovine na osnovu kojih garantuju i bolje snabdevanje pasa vrednim hranljivim materijama. U njima ćete ipak naći i dodatke sa kojima ste se upoznali u ovom tekstu, ali to je deo koji je neophodan u ovakvim hranama kako bi se održao kvalitet i poboljšao ukus. I, treća vrsta, to je noviji trend, je hrana koja se pravi za specifične situacije, za pse koji imaju zdravstvene probleme i kojima je neophodna specijalna dijeta, privremeno kao lek ili, permanentno ukoliko se radi o poremećaju koji se ne može rešiti već samo stopirati.
Sad imate o čemu da razmišljate. Ali, nemojte se osećati izgubljenim. Iako ima loših, ima i dobrih hrana za pse, samo morate da pratite pažljivo sve parametre i svog psa i odlučite se za najbolju kombinaciju.

Izvor

Podelite ovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *