Pripreme priplodne kuje!

“Imati stence” je ogroman i odgovoran posao a buduci vlasnik legla mora biti dovoljno upucen u kinologiju,zdravlje i potrebe pasa,genetiku,uz sve to mu je neophodno i dosta srece sa prvim leglom.

Pre nego sto postanete “poznati i cenjeni” u kinoloskim krugovima obavezno je da posetite 3+ izlozbi gde cete cuti razlicita misljenja o kuji i po njima prosuditi da li se vase zelje i kujin kvalitet poklapaju da bi je pustili u priplod.

Kuja se u priplod pusta kada zavrsi svoj fizicki i psihicki razvoj. To je individualno od kuje do kuje, nekada to jeste preporuceno 3. teranje a nekada je i 5-o. Kao odgovoran vlasnik, morate da prepoznate kada je ona spremna za stence, kada su je prosle stenece bubice, kada se “smirila” (a prepoznacete, garantujem, samo treba to i docekati), kada je fizicki razvijena dovoljno i dobro da iznese leglo na najbolji i najzdraviji moguci nacin.
Kuje premlade pustene u priplod imaju daleko veci % mrtvorodjene stenadi kao i stenadi koji umiru odmah po rodjenju. Nije retkost da imaju psihicke poremecaje po stenjenju i ubijaju svoju rodjenu stenad.
Starije kuje pak imaju znacajno manji broj stenaca po leglu (kao i zene, kuje se radjau sa odredjenim brojem jajnih celija koje se sa svakim teranjem i stenjenjem “trosi” tj smanjuje, tako da je sasvim logicno.).

Stenci JESU neverovatna sreca i radost, ali su jos veca zrtva i odgovornost.

Ako budete podizali leglo da “sto manje ulozite” to ce se svakako videti na stencima i necete postici zeljenu cenu stenaca. Ako ga podizete kako valja, tesko da ce vam ostati za vise od boljeg mobilnog telefona.
Ni u jednom trenutku nemojte da zaboravite dve stvari:
– posle parenja nazad nema
– samo i iskljucivo na vama je zivot tih beba koje ste VI trazili da budu rodjene.

Podelite ovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *