Papiri koji su potrebni za odlazak kućnog ljubimca u zemlje EU

Evropo, eve nas…bojim se da nas baš ne očekuju oberučke, ali mi se moramo pripremiti za njihov doček. Puno je priča i raznih informacija o tome šta je sve potrebno od papira za vašeg kućnog ljubimca (psa ili mačku) da bi mogli nesmetano da putujete sa njim u neku zemlju Evropske Unije. Pokušaćemo da vam što jasnije i u kratkim crtama otklonimo sve nedoumice.

Vašim kućnim ljubimcima je, verovali ili ne, takođe potreban pasoš, sa važećom vizom, koja se u njihovom slučaju zove “rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom”veterinarski sertifikat. Ovo su tri dokumenta potrebna za odlazak u bilo koju zemlju EU, osim za Irsku, Veliku Britaniju i Švedsku. Naravno, uvek ima neka začkoljica, tako da vam svi ovi papiri trebaju i prilikom odlaska u Hrvatsku, iako ona još nije u EU.

E sad, kako da obezbedite sve ove papire na što bezbolniji način? Dalja uputstva ne važe za članove kluba: “Trebaju mi papiri za juče”

PASOŠ (potvrda za pse i mačke)

Dobijate ga kod svog veterinara!

Prilikom prve vakcinacije protiv besnila, koja se sprovodi već od trećeg meseca starosti, vaš kućni ljubimac dobija pasoš i tetovir broj ili mikročip (zakonom obavezan vid obeležavanja i uslov za EU). U pasošu su upisani podaci o vlasniku, podaci o životinji, tetovir broj ili brojmikročipa, datum vakcinacije protiv besnila.

Zbog izdavanja veterinarskog sertifikata potrebno je da zamolite vašeg veterinara da ispuni i rubriku šest (podaci o tretmanu protiv krpelja – str 10) i rubriku sedam (podaci o tretmanima protiv pantljičara pasa – str 12) .

Veterinari strašno mrze papirologiju jer im to oduzima dragoceno vreme, ali budite uporni i tražite da vam popuni i rubriku devet (podaci o kliničkim pregledima – str 16) i rubriku deset (izdavanje potvrde za pse i mačke – str 17).Ako je vaš ljubimac već obeležen i vakcinisan, uz konsultaciju sa veterinarom eventualno treba ponoviti vakcinaciju protiv besnila.

VIZA – rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom

Ovaj dokument izdaje Pasterov zavod Novi Sad, na osnovu analize krvnog seruma vašeg ljubimca, i on stiže na vašu kućnu adresu. Uzimanje krvi i slanje uzorka u Pasterov zavod obavlja vaš veterinar!!!. Naravno, vi mu morate pomoći tako što ćete svog ljubimca odvesti u veterinarsku ambulantu.

VETERINARSKI SERTIFIKAT

Dobija se odlaskom u veterinarsku inspekciju vašeg okruga. Raspitajte se kod veterinara gde se nalazi najbliža veterinarska inspekcija. Odlazak u veterinarsku inspekciju ne zahteva dovodjenje ljubimca u njihove prostorije, tako da ga bar sa te strane možete poštedeti celokupne gnjavaže.

Kao što vidite procedura je “veoma jednostavna”, ne morate ustajati rano ujutru i čekati broj, dovoljno je nazvati svog veterinara i zakazati vadjenje krvi. Međutim, ono što je jako bitno je sledeće:

Uzorkovanje krvi za laboratorijske analize titra antitela mora biti obavljeno najranije 30 dana posle vakcinacije protiv besnila i tri meseca pre putovanja u zemlje članice Evropske Unije!!!

Važno je reći i to da vadjenje krvi nije potrebno svaki put pred vaš odlazak u inostranstvo, analiza je validna doživotno ukoliko se pridržavate vakcinacije protiv besnila jedanput godišnje (mora se obnoviti vakcinacija do datuma koji vam stoji u pasošu).

Khmmmmm… na kraju ostaje onaj najbolniji deo za vlasnika, koji nekad presudi da ljubimac ipak provede godišnji odmor u apartmanima postojećih pansiona…tu, svima nama “neprijatnu” finansijsku informaciju ću ipak prepustiti vašem veterinaru da vam saopšti. Koju god odluku budete doneli, vaš ljubimac će vas i dalje voleti…

Podelite ovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *