Pas u zimskim uslovima!

 

Pse koji žive u stanu zimi nikada ne ostavljajte same napolju, pošto nisu prilagođeni dužem boravku na niskim temperaturama. Kratkodlake pse nemojte izvoditi bez zaštitne odeće, a šetnju im ograničite na nekoliko minuta – samo onoliko koliko im je potrebno da obave fiziološke potrebe. Ako pas brzo korača, često odižući šape od tla, to je znak da hladnoća smeta njegovim nogama. Tada prekinite šetnju, ali bilo bi dobro da mu nabavite specijalnu zimsku obuću.

Dugodlakim psima se na dlaci i šapama često skupljaju sneg i led. Da biste sprečili lepljenje leda, šape namažite jestivim uljem. Posle šetnje, psu obavezno operite noge, pošto so kojom se zimi posipaju ulice iritira kožu, a može biti i opasna, jer životinje često ližu šape.

Ishranu tokom zime prilagodite potrebama svog ljubimca – psi koji žive u stanovima tokom zime su manje aktivni, pa im treba smanjiti obroke, dok je životinjama koje vreme provode na otvorenom potrebno više energije, odnosno kaloričnija hrana.

Kućica za psa koji živi napolju mora da bude suva i topla, dovoljno velika da pas u njoj može da sedi i leži, ali ne i prevelika – da bi mogao da je zagreje svojom telesnom toplotom. Pod bi trebalo da bude nekoliko centimetara podignut iznad tla i prekriven prostirkom od piljevine ili slame, koju treba redovno menjati. Ulaz u kućicu najbolje je okrenuti tako da bude u zavetrini, a dobro bi bilo da bude zaštićen i pokretnim vratancima ili zaklonom od tvrde plastike. Pas uvek mora da ima dovoljno vode, a posuda ne bi trebalo da bude metalna, jer bi jezik vašeg ljubimca mogao da se zalepi za ledeni metal. Redovno proveravajte posudu za vodu, kako se voda ne bi smrzla.

Mlade, stare i bolesne životinje su naročito osetljive na hladnoću. Posebno obratite pažnju na pse za vreme snežnih padavina, pošto sneg prekriva tragove i skriva mirise, pa vaš ljubimac lako može da se izgubi.

 

 

 

Podelite ovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *