Kupiranje ušiju i repova je zabranjeno!

Republika Srbija je usvojila Zakon o potvrđivanju Evropske konvencije o zaštiti kućnih ljubimaca koja zabranjuje skraćivanje repova, sečenje ušiju, zanemljivanje glasnih žica, čupanje noktiju i vađenje zuba kućnim ljubimcima.

Kupiranje ušiju i repova je zabranjeno Zakonom o dobrobiti životinja i Zakonom o potvrđivanju Evropske konvencije o zaštiti kućnih ljubimaca, ali nažalost neki veterinari su još uvek spremni da krše zakon i zato na ulici još uvek srećemo pse sa kupiranim ušima i repovima.

Nažalost, pojedini vlasnici pasa spremni su da sakate svoje pse da bi oni izgledali drugačije, a pojedini vlasnici mačaka spremni su da odvedu svoje ljubimce na čupanje kandži iako je to krajnje nehumano.

KUPIRANJE UŠIJU I REPOVA JE ZABRANJENO ZAKONOM

Član 14. Zakona o dobrobiti životinja kaže da je zabranjeno obavljati intervencije na životinjama radi promene njihovog identiteta, prikrivanja telesnih mana i starosti, kao i delimičnu ili potpunu amputaciju pojedinih delova životinjskog tela, a naročito:

– seći i skraćivati rep;
– odstranjivati glasne žice, odnosno vršiti devokalizaciju;
– uklanjati kandže i otrovni zub;
– seći ušne školjke.

Postoji i izuzetak, dozvoljeno je zasecati ušne školjke radi obeležavanja napuštenih životinja, ali isključivo u tom slučaju, i od strane nadležne ustanove.

Podelite ovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *