FCI OKVIRNO SAOPŠTENJE ZA KINOLOŠKE SUDIJE

Fci okvirno saopstenje za kinoloske sudije.

Psi sposobni (odgovarajuci) za njihovu prvobitnu namenu

Uvod

Ova izjava se odnosi na FCI sudije i ostale sudije koji ucestvuju na izlozbama i drugim manifestacijama organizovanim od strane FCI clanica.

Zadatak sudije je da pomogne ocuvanju unutrasnjih i spoljnih karakteristika rase u okviru propisanog standarda za tu rasu. Drugim recima,sudijin glavni zadatak je da sudi i ocenjuje pse, prema standardu rase i da ih uzme u obzir kao potencijalne priplodne pse od kojih nastaju sledece generacije. Ovo nikada ne sme da se uradi na stetu dobrobiti i blagostanja psa.

Psi uvek moraju biti sposobni za namenu koju je prvobitno trebalo da obavljaju,za koju su razvijeni i odgajeni. Stoga je odgovornost sudije da se upozna sa standardom rase,podjednako kao i sa zdravstvenim problemima i problemima u ponasanju koji se mogu javiti u pomenutoj rasi. Sudija mora posebno obratiti paznju na pojedine rasne karakterisitke, koje imaju skolonost ka preuvelicavanju (prim,prev. preterivanju/prekomernoj izrazenosti) , a mogu postati sastavni deo rasnih odlika i na negativan nacin se odraziti na zdravlje odredjenog psa.

Pored toga, kako bi se doprinelo ocuvanju i razvoju rase, od sudija se trazi da, na najprikladniji nacin,uzmu u obzir, zdravstene aspekte I dobrobit rase, i to jasno izraze u pisanoj kritici psa. Psi moraju biti odgovarajuci za njihovu prvobitnu namenu u svakom trenutku.

Sudeci na izlozbama, sva ozbiljna odstupanja u pogledu rasno-specificnog ponasanja, ne bi trebalo tolerisati i trebalo bi rezultirati (prim.prev. sancionisati) diskvalifikacijom p(a)sa.

Sudija mora biti svestan cinjenice da rasni pas sa prenaglasenim (preuvelicanim) rasnim karakteristikama (odlikama) moze imati za posledicu zdravstvene, ponasajne (bihejvioralne) problemime, kao i probleme pri kretanju t takvi psi bi trebalo da budu iskljuceni iz priploda (uzgoja) i stoga im nikada ne bi trebalo dodeliti ocenu “Odlican.”

Kada sudija primeti probleme u rasi koju sudi, on moze traziti obrazac (formular) na kome moze napraviti kratku listu rasno-specificnih problema koje je uocio tokom sudjenja. Obrazac (primedbe)

moze koristiti nacionalnoj kinoloskoj organizaciji, u kojoj je pas registrovan, da bi seprilagodio uzgoj i poboljsalo opste zdravsteno stanje pomenute rase.

TACKE NA KOJE BI TREBALO OBRATITIPAZNJU

Od najveceg je znacaja da svaki sudija nastavi da sudi podjednako pozitivno (u istom maniru, prim.prev) kao i ranije i bira pobednike ispravnog tipa i sveukupnog kvaliteta medju psima koji predstavljaju idealan tip svoje rase, prema usvojenom standardu koji FCI priznaje za pomenutu rasu.

Kritika uvek mora biti napisana u pozitivnom obliku, ali je vazno da bude precizna i otvorena o relevantnim zdravstvenim pitanjima i ptanjima dobrobiti, ako su ona uticala procenu i/ili plasman (rangiranje) psa.

Kao sto je ranije napomenuto, sudija bi trebalo da proceni sta on(a) vidi kada kvalifikuje i rangira psa, odstupanja moraju biti cenjena na osnovu stepena njihove nesavrsenosti, i greske ne smeju biti povezane saodredjenim nagradama.

Preterivanja (prenaglasenost) u usaglasenosti i greske koje imaju uticaj na zdravlje psa su ozbiljnije u odnosu na kozmeticke probleme.

Sudije su duzne da razmotre zdravstvene aspekte sa vise paznje nego ranije, narocito prilikom dodeljivanja kandidature CAC i/ili CACIB.

Ove opste instrukcije vezane za zdravstvene aspekte I aspekte u ponasanju, moraju se primenjivati u svakom trenutku, cak i ako je pomenuta rasa nedovoljno zastupljena (retka. prim.prev) na izlozbama u zemlji u kojoj sudija ocenjuje. Trebaju nam sudije koje ce procenjivati i suditi (ocenjivati) pse na slican nacin, bez obzira na broj prijavljenih pasa pomenute rase na odredjenoj izlozbi. Tek tada mozemo rukovoditi dobrom i zdravom uzgojnom politikom.

Spisak opstih tacaka koje bi trebalo uzeti u obzir, ne sme se posmatrati kao spisak diskvalifikacionih gresaka kod rasa ciji standardi sadrze propisane diskvalifikacione greske.

Greske koje se cesto pojavljuju, a koje nisu povezane sa zdravstvenim prolemima i problemima prenaglasenosti osobina u pojedinim rasama,ovde nisu navedene, ali moraju biti uzete u obzir prilikom sudjenja.

JEDINSTVENI ZAHTEVI ZA SVE PSE

Od sudija se ocekuje da obrate paznju na sledece probleme u SVIM rasama.Psi sa navedenim problemima bi trebalo da budu ocenjeni sa ocenom “Dobar” i nikada ne bi trebalo da dobiju ocenu vecu od “Vrlo Dobar” Nikada ne smeju dobiti kandidature CAC ili CACIB.

NESKLAD I KONSTRUKCIJA

Kada stoji ili se krece,pas bi trebalo da bude uravnotezen.Svi psi treba da budu u stanju da se krecu bez problema isvaki pas bi trebalo da to pokaze u dovoljnoj meri prilikom ocenjivanja.

DISANJE

Svi psi bi trebalo da budu u stanju da normalno disu i dokstoje i pri kretanju.Stoga, posebna paznja treba biti posvecena preterivanjima koja bi mogla spreciti zdravo disanje, kao sto su:

-Veoma glasno disanje i/ili cujni repsiratorni poremecaji

-Veoma male i stisnute nozdrve ili nozdrve prekrivene kozom

ZUBI

Zubi psa bi trebalo da budu prema standardu rase.Posebna paznja na pse sa vilicama ili zubnim problemima kao sto su:

-suvise uska i slaba donja vilica

-obrnuti (izokrenuti) ocnjaci, ponekad cak i u smeru ka desnima (nepce)

-izuzetno mali zubi

– vilice koje ne mogu da se zatvore

OCI

Svi psi bi trebalo da imaju bistre i suve oci bez ikakvog znaka poremecaja

Posebna paznja na pse sa prenaglasenostima koje mogu da izazovu iritaciju ociju, kao sto su:

-preterano velike I buljave oci

-kapci suvise labavi I opusteni kapci

-vidljiva upala i/ili vlazne oci

-suvise male i/ili suvise duboko postavljene oci

KOžA PREVISE LABAVA(MLITAVA)

Svi psi bi trebalo da imaju zdravu kožu bez ikakvog znaka poremecaja

Posebna paznja na pse sa prenaglasenostima kaje mogu izazvati iritaciju kože kao sto su:

-Previse naborana I opustena koža, tako da su u nos i/ili oci prekriveni kožom previse labave kože na telu,ekstremitetima I glavi

GOJAZNOST / PREKOMERNA TEZINA

U poslednje vreme doslo je do povecenja broja gojaznih pasa.U izlozbenom ringu neki psi ne mogu da se krecu ili disu pravilno zbog prekomerne tezine

Cesto je problem pogresna ishrana, ali I nedostatak vezbanja ili zdravstveni problemi. Kada sudija vise nije u mogucnosti da napipa rebra,kada slabine nisu oznacene (uocljive) a psi nisu u stanju da se krecu ili disu pravilno,tada ovakvi psi nikada ne bi trebalo da dobiju ocenu “Odlican”.

TEMPERAMENT I PONASANJE

Svi psi bi trevbalo da imaju dobar temperament u izlozbenom ringu, kao I temperament pogodan za zivot u sadasnjem drustvu.

Rasno-specificno ponasanje se mora dozvoliti, ali preterana stidljivost, opiranje ili ostar temperament nisu pozeljni.

Agresivno ili preterano stidljivo ponasanje nikada ne sme biti tolerisano tokom uzgoja/ocenjivanja I mora voditi diskvalifikaciji takvog psa.

OBILNA DLAKA I CETKANJE (Krzno i ‘gruming’)

Dlaka ne treba da bude toliko bogata/obilna da ometa kretanje ili sposobnost psa da vidi.

PREZENTACIJA PSA

Postaje sve uobicajnije da se psi, prilikom stajanja u stavu kao I prilikom kretanja, prikazuju u ringu na zategnutom/uspravnom I oko vrata cvrsto stegnutom povocu.

Ovakvo postupanje ne promovise brigu o psima I cak sprecava da prirodno I rasno-specificno kretanje dodje do izrazaja.

Pas treba da pude predstavljen na labavom/opustenom povocu na prirodan nacin I sa kretanjem karakteristicnim za svoju rasu.

Zabranjeno je pripremati psa sa bilo kojom supstancom (preparatom) koji ce izmeniti strukturu, boju ili oblik dlake (krzna) kože ili nosa.

Samo trimovanje,skracivanje,cetkanje su dozvoljeni.Izlagac koji se ne pridrzava uobicajenih pravila za

predstavljanje psa, bi trebalo da napusti ring za ocenjivanje. Iako to direktno ne utice na zdravlje ili ponasanje psa, sudija ima mogucnost da ne oceni psa ili da dodeli nizu ocenu.

Od najveceg je znacaja da sudija shvata da on/ona doprinosi razvoju i unapredjenju zdravlja rase. Sudije cesto formiraju osnovu (pozitivnu ili negativnu) razvoja u okviru rase.

 

Zato trazimo od sudija da,nakon sudjenja odredjene rase, u kojoj su primetili zdravstvene i/ili bihejvioralne probleme (probleme u ponasanju) popune jedinstveni obrazac. Tada rezultati mogu biti prosledjeni pasminskim klubovima, tako da klubovi mogu to uzeti u obzir prilikom prilikom razvoja rase.

Ovaj dokument (formular) ce biti dostupan na nacionalnim I medjunarodnim izlozbama. Pasminski klubovi su takodje pozvani da ih koriste,jer ce vecina pasa njihove rase verovatno biti predstavljena na njihovim specijalizovanim izlozbama.

Engleska verzija ovog teksta se smatra autenticnom.

Podelite ovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *