Ukinite petarde! Kako da vaš ljubimac savlada strah od pucnja petarde?

Da li ste znali da oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi?

Utičite na ljude iz svoje okoline da ne bacaju petarde i ostale „pirotehničke radosti“. Postoje mnogo bolji načini da se proslave praznici od pucnjave i varnica, koji ne ugrožavaju naše kućne ljubimce!

Praznična euforija, koja je ove godine malo poranila, nikako ne može da prođe bez pirotehničkog asortimana, a ukoliko vama smeta da se na svakom koraku štrecate od iznenadnih eksplozija, zamislite kako je vašem kućnom ljubimcu koji nema predstavu šta se to oko njega dešava. Petarde mogu da prestraše i ozbiljno povrede životinje, a postoji mogućnost i da životinja ugine od srčanog udara. Ukoliko imate ljubimca koji se plaši praska petarde, trebalo bi da preduzmete izvesne mere kako biste zaštitili svog mezimca.

ona nam je za početak objasila da problemu straha od eksplozije petardi kod pasa treba prići sa nekoliko strana.

-Sa jedne strane, psu možete kupiti dopunu ishrani na bazi triptofana(amino kiselina koja stimmuliše lučenje serotonina). Preparat se zove CalmVet i preporučeno je da se pije mesec dana jer radi po principu akumulirajućeg efekta, ili hranu na bazi stimulatora serotonina i benzodiazepina Royal Canine po imenu CALM. I Calm Vet i CALM hrana su se itekako dobro pokazali kod ovakvih fobičniih i anksioznih stanja, ali pošto nisu u pitanju lekovi, efekti se kasnije osete, pa je potrebno konzumiranje po nekoliko nedelja kako bi dostigli željenu koncetraciju u organizmu.

Kao drugi aspekt rešavanja priblema:

Zvuke petardi možete puštati na YouTube-u, ali ih morate uparivati sa nečim prijatnim, kao što je poslastica, jer psi učeposredstvom asocijacija. Dakle, zvuk i poslastica moraju da idu zajedno. Zvuk ne puštajte naglo, jer pas ne sme da bude prestrašen jer u tom stanju neće ni uzeti poslasticu, a cilj nam je da uzme. Hrana podstiče lučenje serotonina, a on upravo u stanjima straha jako nizak i zato dolazi do takvog stanja na prvom mestu. Dakle, da pojasnim, sve što radimo radimo da bi nivo serotonina podigli. Ovakvim radom postepeno se psu podiže prag tolerancije na neprijatne zvuke i biće sve smirenji kako zvuk bude bio jači.

Podelite ovo!