Ishrana neaktivnih pasa

Pas koji nije aktivan troši mnogo manje kalorija od psa koji se kreće, vežba ili ima aktivnu službu. Kod njih u mnogo većoj meri postoji opasnost od gojenja, jer mnogo je lakše unošenje energije nego njeno trošenje.
Osim toga, pas koji se manje kreće, iz dosade više jede i postaje tromiji i nezainteresovaniji za kretanje, pa samim tim ulazi u začarani krug iz koga vlasnik mora da mu pomogne da nađe izlaz.

Koji pas je neaktivan?
Ne postoji tačna definicija termina „Neaktivan pas“, ali i vi sami možete petpostaviti šta to znači. Treba znati da čak i psi koji su slobodni u dvorištu mogu da se nađu u ovoj kategoriji. Razlog za to je što pas kao životinja čopora traži mnogo kretanja i, zabluda je da pas koji se šeta po dvorištu može da ispuni svoje potrebe. Tačno je da je to mnogo bolje nego da je pas vezan, jer je tad i psiha psa mnogo manje opterećena. Međutim, mogućnosti psa su mnogo veće i zato se ne treba zavaravati da je pas srećan jer je slobodan i da zato ne treba posebno raditi na njegovom kretanju van dvorišta.

Razlozi za neaktivnost
Pre svega godine. Sa starošću, potreba za kretanjem polako opada, kao što i raste želja psa da se više odmara, duže spava i manje se kreće.
Bolest ili povreda. Fizički bol može da ometa psa i da ga tera da pravi što manje pokreta, to jest da izbegava kretanje, to jest one pokrete koji izazivaju bol. Kada to stanje prođe, pas nastavlja da se ponaša normalno, ali ako se radi o hroničnim stanjima, postoje prilagođavanja kojima pas pokušava da se zaštiti od bola.
Debljina. Kao što smo već rekli, prevelka težina čini psa lenjim, pa se njegove aktivnosti prvenstveno usmeravaju ka hrani.

Kako hraniti neaktivnog psa
Ako imate neaktivnog psa, potrebno je da kontrolišete njegovu hranu. Ako je u dobroj kondiciji, a to znači da ne dobija na masi, količina i kvalitet hrane je odgovarajući. Ali, ako vam pas postaje sve manje aktivan, a količina hrane ostaje ista, sigurno je da će doći do povećanja težine i do još veće lenjosti kod njega.
Zato: kao prvo smanjite dodatke između obroka, a o slatkišima je bespredmetno i pričati. Zatim, smanjite količinu hrane u normalnim obrocima, bez obzira na žalostive poglede, guranje činije, cviljenja i jedne sveopšte tuge u njegovim očima. Ako ste u mogućnosti povećajte i broj izlazaka i dužinu šetnje. Naravno, najbolje bi bilo da se pas oslobodi povodnika na bezbednom mestu i dobro istrči, kako bi smanjio broj kalorija što je više moguće. Shvatite da će ova mera pomoći i vama i psu. Em ćete više vremena provesti napolju, em ćete sa svojim psom uspostaviti bolji kontakt. I na kraju, možete u ishranu uključiti i hranu koja sadrži manje kalorija. U domaćoj radinosti to podrazumeva više povrća, belu džigericu, mekinje itd. Naravno, uvek je dobro da se posavetujete sa svojim veterinarom oko ishrane i menjanja jelovnika.
Na kraju, želim da zapamtite jedno, a to je da niko ne poznaje vašeg psa bolje od vas. Vašem oku ne može da promakne promena raspoloženja, pa ne bi trebalo da vam promakne ni razlika u kilogramima. S vremena na vreme izmerite psa, naročito ako vidite da počinje da ga mrzi da izlazi u šetnju i da sa nadom u očima posmatra svoju posudu, koja je prazna.

 

 

Izvor

Podelite ovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *