Bonton ponašanja za vlasnike pasa

Kada ste na livadi s drugim psima, umjesto da pričate na mobitel uvijek pratite što radi vaš pas jer svađa oko loptice u sekundi može prerasti u ozbiljan sukob

 

 

Parkovi za pse u Hrvatskoj prava su rijetkost, a u nedostatku istih vlasnici se snalaze na razne načine, najčešće vodeći svoje ljubimce na javna mjesta gdje borave i ostali ljudi. Zna se dogoditi da pas zaluta na travnjak gdje postoji znak zabrane – okrugla tabla s prekriženim psom. Danas, kako bi izbjegli visoke novčane kazne, prijeke poglede i ružna dobacivanja sugrađana donosimo pet pravila lijepog ponašanja za vlasnike pasa:

1.Sa odgojem psa počnite odmah, čim malo preslatko stvorenje dođe u vaš dom. Da li će pas znati dati šapu, glumiti da je mrtav i slično manje je važno, ali minimum koji ga morate naučiti je da hoda na lajni, sjedne/legne,stane i dođe na vaš poziv. Tim naredbama psa ćete naučiti da ne skače po vama, drugim ljudima i psima, a ne manje važno naučit ćete ga kako prelaziti ulicu,kako izbjegavati ostale opasne situacije i kako se ponašati u društvu drugih pasa. Ako pas nije socijaliziran i pokazuje agresiju potražite pomoć stručnjaka za ponašanje pasa.

2. Ako postoji tabla kojom se zabranjuje pristup psima, poštujte znakove. Izbjegavajte dječje parkove i livade u neposrednoj blizini škola, vrtića, staračkih domova i bolnica!

3. Uvijek počistite za svojim psom, a vrećicu s psećom kakicom bacite u za to predviđenu kantu. Budući da ih većina gradova nema dovoljno ili ih nema uopće bacite ih u običnu kantu za smeće.

4. Ne namećite svog psa nepoznatim ljudima! Neki ljudi, pogotovo djeca boje se pasa. ‘Neće vam ništa’ i ostale izgovore izbjegavajte jer koliko god vama vaš dlakavi ljubimac bio sladak postoji mogućnost da pas na nekoga skoči ili ga ugrize. Psa zato vodite na lajni, a ako je agresivan stavite mu brnjicu.

5. Šetnja psa odgovoran je zadatak! Kada ste na livadi s drugim psima, umjesto da pričate na mobitel uvijek pratite što vaš pas radi. To ne znači da ne smijete pričati s drugim vlasnicima, ali pas uvijek mora bit na oku jer primjerice bezazlena pseća svađa oko loptice, ako se ne spriječi na vrijeme, pogotovo ako jedan od pasa nije socijaliziran u sekundi može prerasti u ozbiljan sukob.

Izvor

Podelite ovo!