Alergije i Atopija kod pasa

Veterinary & Aquatic Services Department, Drs. Foster&Smith
Veterinari koji se uglavnom bave psima i mačkama viđaju mnogo problema sa kožom. Mnogobrojni su razlozi koji izazivaju probleme na koži,ali najčešći su vezani za alergije.
Simptomi alergije
Psi sa alergijama obično pokazuju sledeće simptome:
1.grickanje šapa
2.trljanje glave po podu,
3.češanje
4.povratne upale ušiju
5.gubitak dlake
6.oštećenje kože
Pas koji je alergičan to pokazuje problemima na koži i češanjem, ili ako udiše alergen kao što je polen, curiće mu nos, ako je alergičan na nešto što jede, povratiće, ako je u pitanju ujed insekta, razviće se otok na mestu ujeda. U praksi, ovo se ne javlja često ovako izraženo. Umesto toga, javlja se slabije ili jačije češanje po celom telu i možda hronična upala ušiju.
Kao dodatak, alergični psi često grizu svoje šape, sve dok ih ne iziritiraju i ne pocrvene. Mogu da trjaju glave po podu ili kauču, ili se češu po sapima i stomaku. Zato što kao reakcija na alergiju može da se pojavi povećano lučenje ušnog sekreta, može doći do infekcije ušiju. Bakterije i gljivice se često nadovežu na povećano lučenje cerumena.
Rane koje se jave na koži obično su posledica same reakcije psa koji se previše češe,pe čak i grize mesta na kojima oseća svrab. Ponekad izgubi dlaku tako da zbog nedostataka na pojedinim mestima pas izgleda kao pegav. Koža može biti suva i sa krastama, zacrvenjena ili zamašćena preko mere, zavisno od psa. Posledica je veoma česta infekcija bakterija na ovim mestima gde je prvenstveno nastalo oštećenje kože.
Alergeni
Kada je pas alergičan, njegovo telo reaguje i na samo pojedine mlekule supstance zvane alergen. Oni se mogu naći na :drveću,travi, polenu korova, proizvodima poput vune ili najlona, gume ili plastike, hrani i dodacima hrane, kao boje na primer, proizvodima od mleka, kućnoj prašini.A uzrokuju ih i grinje, ujed insekata.
Odgovor organizma na alergen
Razlog koji dovodi do toga da alergeni unešeni disanjem, hranom ili kontaktom izazivaju svrab je taj što njihovo prisustvo izaziva imuni sistem organizma da luči proteine poznate kao IgE. Ovaj protein se vezuje za ćelije mastocite i kojih ima u koži. U kontaktu sa ovim ćelijama izaziva reakciju koja oslobađa histamin i može da izazove anafilaktičku reakciju (pronađen je samo kod pasa, svinja i krava, kao i čoveka). Ove iritacije i hemijska dešavanja su najvidljivija na koži.
Genetski faktori i vreme izloženosti alergenima
Zapamtite da pas mora biti izložen alergenu neko vreme da bi se alergija razvila. Izuzetak su ujedi insekata koji mogu već nakon nekoliko izlaganja da stvore reakciju. Telo psa mora da nauči da reaguje na alergen. To je fenomen imunog sistema koji se razvija iz generacije u generaciju više rasa pasa. Alergije se naročito javljaju kod pojedinih rasa terijera kao što su: škotski terijer, vesti, kern terijer, oštrodlaki foksterijer, zatim lasa apso, kao i krupnije rase engleski i irski terijer, retriveri i dalmatinski pas. Takođe su dobro opisane i kod mopsa, patuljastog šnaucera i engleskog buldoga.
Kod kućnih ljubimaca alergija se obično počinje da razvija između jedne i tri godine. Može i kasnije između šeste i osme godine, ali ovo prvo je u oko 80% slučajeva. Da stvari budu gore, s godinama alergija se razvija i na neke dodatne stvari, a alergijski odgovor je sve gori.
Dijagnostikovanje alergije
Većina alergija je inhalacionog tipa i sezonski se pojavljuje. Psi mogu biti alergični na polen različitih vrsta biljaka koje se javljaju svega nekoliko nedelja u toku godine, a mogu da budu osetljivi i na prašinu u kući koja vrši iritaciju tokom cele godine.
Definitivna dijagnoza se donosi na dva načina : ili testovima (intrakutana ili krvna proba) i uklanjanjem jednog po jednog potencijalno sumnjivog uzročnika iz okoline, što se obično radi kada se sumnja na hranu kao izvor alergije.
Na primer, pas može da počne da grize šape, češe svoje slabine, trlja glavu o nameštaj svake godine u isto vreme nekoliko nedelja. Ovo je najčešće dokaz sezonske alergije na polen biljaka. U ovom slučaju moguća je terapija antihistaminicima u obliku tableta ili inekcija koje će za par nedelja smiriti imuni sistem i sprečiti ga da reaguje na alergen dok ne prođe cvetanje. Posle nekoliko nedelja sve se vraća u normalu i treba se samo pripremiti za isti tretman sledeće godine.
Tretiranje alergije
Izbegavanje
Ovo je bitan deo u ograničavanju i kontrolisanju atopije. Pošto je nemoguće u potpunosti odstraniti uzročnike alergije, možemo bar da ih svedemeo na minimum uz obavezno učešće vlasnika. Da bi ovo bilo moguće neophodno je uraditi intrakožne probe. Izbegavanje uzročnika je retko kao kompletan tretman sam po sebi, ali u sadejstvu sa drugim metodama veoma je produktivan.
Alergen……………………………………………..Savet za izbegavanje
kućna prašina…………………………………Ne držite pse u sobi u kojoj usisavate nekoliko sati nakon čišćenja. Menjajte filtere redovno.
Sitna kućna prašina…………………………Koristite plastični prekrivač za ležaj, perite podlogu u vreloj vodi, ne dopuštajte psu da spava na delovima nameštaja koji su punjeni, izbegavajte plišane i punjene igračke, čuvajte pse u prostorijama bez prostirke, koristite er kondišn u toplim danima, menjajte filtere na usisivaču.
Gljivice i buđ……………………………..Ne puštajte pse u podrum, držite pse u kući dok kosite travu, izbegavajte prašnjavu pseću hranu, čistite i dezinfikujte ovlaživače vazduha, koristite aparate za smanjivanje vlage u vazduhu, izbegavajte čuvanje većeg broja kućnih biljaka.
Polen……………………………………..Držite pse dalje od drveća koje ga stvara, održavajte travu kratko ošišanu, operite psu šape posle šetnje, držite pse u kući u vreme najvećeg stvaranja polena.
Lokalna terapija
Sastoji se od šampona i sredstava za ispiranje šapa, kao i sredstava za smanjivanje svraba. Pruža barem za kratko odušak. Preporučuje se kupanje barem jednom u dve nedelje hipoalergenim šamponima sa uljanom komponentom. Ukoliko ima šampona sa hidrokortizonom , mogu se i oni upotrebiti. Kupanje u ovim šamponima čak i dvaput nedeljno mogu doneti olakšanje pojedinim psima.
Kao dodatak kupanju, treba redovno u nekom dezinfekcionom rastvoru oprati psu šape nakon šetnje. To će sa šapa ukloniti sve alergene.
Lokalne solucije sadrže hidrokortizon i mogu da pruže malo olakšanja. Veoma su praktične u tretiranju lokalnog svraba. Njihovi produkti se veoma slabo resorbuju i ne izazivaju lokalne efekte steroida unetih injekciono ili preko usta. Kao dodatak mogu se koristiti i hladni melemi i losioni. Treba obratiti pažnju na to da ne maste previše dlaku. Psi, na žalost, ponekad ližu ove preparate, pa je zato dobro posle nanošenja skrenuti im pažnju na neku aktivnost kako bi sredstva odradila svoj posao.
Imunoterapija (Hiposenzibilizacija)
Imunoterapija predstavlja nezaobilazan način tretiranja atopije kod pasa u slučajevima kada je nemoguće izbeći uzročnike alergije, kada se simptomi javljaju više od 4-6 meseci tokom godine i kada nezasićene masne kiseline i antihistaminici više ne deluju u očekivanoj meri.
Životinja mora biti podvrgnuta intradermalnom testu pre hiposenzibilizacije. Posle izolovanja antigena, upotrebljava se komercijalni preparat koji sadrži izmenjeni antigen. Zavisno od preparata koji se koristi, terapije se ponavljaju u nedeljnim ili mesečnim inervalima. Tada životinja postaje desenzibilisana od uzrokujućeg antigena. Uspešnost je do 80%, ali traži vreme i posvećenost i vlasnika i veterinara. Metoda je odlična kod više vrsta aatopije, naročito kod mladih pasa. Ukoliko imate alergičnog ljubimca kod kog nema poboljšanja nakon uobičajenog tretiranja, preporučujemo ovu metodu.
Omega-3 masne kiseline
Godinama se nezasićene masne kiseline preporučuju za poboljšanje kvaliteta i sjaja dlake. Skorašnja istraživanja su dokazala da su neke od ovih kiselina (omega-3 masne kiseline) vrlo blagotvorne u slučaju alergija kod pasa. Jedna od uloga u koži im je i ta da umanjuju značaj i efekte histamina i drugih hemikalija odgovornih za alergijsku reakciju. Ali, ne odgovara svaki pas na ove kiseline. Neki pokazuju poboljšanje, neki potpuno izlečenje, a neki uopšte ne reaguju. Većina traži da bude pod terapijom ovih kiselina od nekoliko nedelja do mesec dana da bi pokazale poboljšanje. Njihova prednost je i u tome što imaju veoma malo propratnih efekata. Istraživanja pokazuju da ukoliko se koriste sa drugim medikamentima kao na primer antihistaminicima, upotreba steroida može biti smanjena ili čak prekinuta. Budite sigurni da su kiseline derivati ribljeg ulja. Drugi oblici nezasićenih masnih kiselina, kao omega-6 masne kiseline mogu neke alergije još i pogoršati. Često je najbolje koristiti omega-3 masne kiseline uz dijetu hranom siromašnom u mastima.
Antihistaminici
To su supstance koje se u velikoj meri koriste i u humanoj i veterinarskoj medicini. Mnogi od preparata koji se koriste u veterini su ustvari pripremani za ljudsku upotrebu. Pokazuju rezultate u kontrolisanju alergija kod više od 30 % pasa i 70% mačaka. Kada se koristi u tretmanu sa omega masnim kiselinama i uz izbegavanje uzročnika taj procenat se i povećava. Svaka životinja drugačije odgovara na različite antihistaminike.Na primer, više vrsta može biti upotrebljeno dok se nađe jedan koji ima efekat. Svaki antihistaminik ima drugačije doze i sporedne efekte. Neophodno je koristiti ih uz savete veterinara. Neki zajednički efekti mogu biti sedacija, hiperaktivnost, zatvor, suva usta i smanjenje apetita. Pravi antihistaminik dat u pravoj dozi ne izaziva negativne propratne efekte. Za neke pse koji imaju probleme sa svrabom, blaga sedacija je i poželjan sporedni efekat
Antihistamini se nalaze u nekoliko formi,uključujući H1 i H2 blokatore.Dok su H2 blokatori (claritin, seldane i hismanal) pokazali veoma dobre rezultate kod humanih alergija, kod pasa i mačaka, nasuprot tome, ne daju očekivane rezultate, tako da za upotrebu u veterini i nisu preporučeni. Na tržištu je takođe i dobar broj H1 blokatora, ali koji još nisu u široj upotrebi u veterini.
Antihistaminik………….trgovačko ime………………mogući sporedni efekti
diphenhydramine………..Dimigal, Dramine………………sedacija,suva usta
Chlorpheniramine……….Febricet kold,Fervex…………..letargija, dijareja.
Ciklosporini
Ovi imunosupresivi se veoma uspešno koriste kod atopičnih pasa, naročito kod onih sa jakim alergijama. Zajednički sporedni efekti su povraćanje i proliv. Ne deluju odmah, već efekte daju za tri do četiri nedelje. Mogu se koristiti i za kratkotrajne sezonske terapije , kao i za one koje se javljaju tokom cele godine.
Steroidi
Ekstremno su efektni za olakšavanje stanja kod jakog češanja i zapaljenja. Problem je u tome što imaju mnogo kratkotrajnih i dugotrajnih sporednih efekata ako se ne koriste kako treba.U suprotnom, sigurni su kao i svaki drugi lek koji koristimo. Na žalost, zbog dobrog dejstva se prekomerno upotrebljavaju, umesto da se troše u minimalnim preporučenim dozama. Ustvar, oni bi trebalo da budu posednja linija odbrane, kad više ništa ne funkcioniše.
Obično se koriste u dva oblika injekciono i u vidu tableta. Samo, da ne bude zabune, ovde govorimo o kortikosteroidima, a ne anabolicima koji se upotrebljavaju u bodi bildingu. Ovi drugi nemaju nikakav efekat u tretiranju ove vrste problema. Ovih prvih, ima veoma mnogo na tržištu i razlikuju se po vremenu trajanja i jačini.
Injekcioni uključuju betametasone,deksametazone,flumetazone, metilprednizolone i triamcinolone. Obično se daju intramuskularno i deluju od jedne nedelje do šest meseci, zavisno od vrste, doze i osetljivosti svake životinje pojedinačno.
Za davanje na usta moraju biti precizno prilagođene i određene doze, dok se injekcioni preporučuju kod pasa kod kojih nije moguće dati oralnu terapiju ili gde je potrebno brzo olašanje simptoma. S tim što kad date injekcioni preparat nemoguće je vratiti njegove glavne i sporedne efekte. Kod oralnog davanja, ukolko se jave neželjeni efekti, možemo ga izbaciti iz upotrebe i samim tim, smanjiti negativno dejstvo.
Oralno: kao što smo ranije napomenuli, lakše je prilagoditi doziranje u tabletnoj formi. Obično se kreće sa dnevnom terapijom u trajanju od tri do pet dana, a onda se doza umanjuje svakog sledećeg dana. Ukoliko je neophodno da terapija traje više od nekoliko nedelja, onda se doza prepolovljuje nedeljno dok se ne stigne do minimuma terapijske doze koja ima efekta. Cilj upotrebe steroida je postizanje najminimalnije doze koja će još uvek imati efekat. Ako upotrebljavamo ovaj pristup, imaćemo minimalne nepoželjne efekte.
Sporedni efekti: Potencijalni sporedni efekti pri upotrebi steroida su brojni. Nebitno je koliko terapija traje ili u kom obliku se steroidi daju. Svaka životinja reaguje na svoj način. U svakom slučaju, broj i ozbiljnost sporednih efekata je u uskoj vezi sa dozom i vremenom davanja leka. Većina sporednih efekata udružena sa minimalnom dozom u kratkotrajnoj terapiji su blagi i nestaju čim terapija prestane. Zajednički simptomi uključuju povećano uzimanje vode i uriniranje, povećan apetit, depresiju ili hiperaktivnost, bolove i proliv.
Dugotrajna upotreba predstavlja rizik nastajanja ozbiljnijih oštećenja. Neke visoke doze u dugotrajnoj terapiji mogu dovesti i do povećanog senzibiliteta na infekcije, loš kvalitet dlake i kože, imunosupresije, diabetes melitus-a, supresije nadbubrežne žlezde i problema sa jetrom. Potencijalni problemi mogu biti ozbiljni, u svakom slučaju zavise od doziranja. Bez obzira na ovo, steroidi mogu biti korišćeni uspešno i sa malim sporednim efektima, ako se poštuje pažljivo propisan način davanja. Dakle, zbog povećane opreznosti tokom davanja, steroide treba ostaviti kao poslednju liniju odbrane. Više studija je pokazalo da omega-3 masne kiseline i antihistaminici umnogome smanjuju potrebu za korišćenjem steroida.
Tretman sekundarnih infekcija
Pošto su oštećena koža i dlaka odlične podloge za razne bakterijske i gljivične infekcije, one se moraju paralelno tretirati i posmatrati ozbiljno kao i sama atopija. Gljivična infekcija se tretira antimikoticima. Što se tiče bakterija, najbolje je uraditi test i utvrditi o kom se uzročniku radi i koji antibiotik najbolje deluje. Kao dodatak, mogu se koristiti specijalni šamponi za kupanje.

Izvor

Podelite ovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *